SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białko wpi

  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10139 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • [...] znacznej przewagi, w porównaniu do osób nie trzymających diety. Ile białka potrzebujemy w ciągu dnia? Skąd sportowcy czerpią białka? Jakie jest zastosowanie odżywki białkowej? Odżywka białkowa a budowa masy mięśniowej Czy WPC nadaje się podczas odchudzania? Jakie są korzyści ze stosowania WPC? Jak dawkować białko WPC? Jednym ze sposobów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4359 Data: 2018-08-30 08:27:50
  • [...] znajdziemy przede wszystkim te produkty, które posiadają znaczenie wspomagające utrzymanie codziennej diety, ale i nie tylko. Popularnym zakupem jest odżywka węglowodanowo-białkowa typu gainer. Dobrej jakości gainer powinien posiadać minimum 20% zawartości białka na 100 g suplementu. Białko to powinno być pochodzenia zwierzęcego, a więc oparte [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2872 Data: 2018-10-04 11:28:54
  • Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12556 Data: 2019-09-25 10:32:01
  • Początek roku stanowi doskonałą okazję do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1284 Data: 2023-12-29 10:53:46
  • [...] w warunkach, gdzie osoby z grupy 0,8 g białka miały zapewnioną dużą nadwyżkę węglowodanów, a w grupie 1,6 g białka na kg m.c. zastosowano restrykcję ilości węglowodanów. Czy białko „z proszku” jest bezwartościowe? Na to pytanie odpowiadają naukowcy np. Naclerio F. i wsp. Porównano tam wpływ hydrolizatu białka wołowego, białka serwatkowego oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3721 Data: 2017-09-07 09:52:05
  • Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 785 Data: 2024-03-26 14:35:58
  • Białka: rola w organizmie, zapotrzebowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej masie ciała, co wiąże się z dopasowaniem bilansu kalorycznego pod możliwości wysiłkowe osoby trenującej. Skąd brać białko? Ułożenie jadłospisu, który będzie obfitował w białka pełnowartościowe, nie powinno być dla nas problemem. Aby dieta była zasobna w aminokwasy egzogenne, powinniśmy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8805 Data: 2018-08-18 16:45:24
  • Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3544 Data: 2020-03-03 07:59:27
  • [...] węglowodany, czyli ryż (najlepiej brązowy), kasza (gryczana, jaglana), makaron (np. razowy), pieczywo (razowe) + odpowiednia porcja warzyw (np. pomidory, papryka, ogórek) białko (indyk, ryby, wołowina, białko serwatkowe, migdały, orzechy) tłuszcze (awokado, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek, migdały, orzechy włoskie, nasiona chia, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9592 Data: 2022-01-03 07:28:58
  • [...] LDL odnotowano spadek stężenia glukozy we krwi w grupie WPI (wzrost w grupie glukozy, prawie bez zmian w grupie kazeiny) Interpretacja badania  To badanie wskazuje, iż białko serwatkowe (niekoniecznie izolat) sprzyja zdrowiu, przeciwdziała pojawieniu się cukrzycy (spadek glukozy i insuliny na czczo), zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1969 Data: 2021-03-05 13:52:23
  • Odżywka białkowa podczas odchudzania

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] i apetyt zaczyna nieco płatać figle. Co więcej, często korzysta się z nieco większej zawartości protein w diecie, co powiązane jest z koniecznością zwiększenia części białkowej posiłków. Ma to swoje uzasadnienie w kontekście zabezpieczenia tkanki mięśniowej, jak i wsparcie nadmiernego apetytu, proteiny bowiem doskonale sycą. W okresie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11955 Data: 2017-04-25 04:58:59
  • [...] u sportowców, którzy potrzebują dużej ilości energii, a mniej składnika budulcowego (czyli białka). Nic nie stoi na przeszkodzie, by nabyć zarówno odżywkę węglowodanowo-białkową, jak i klasyczną, dostarczającą praktycznie samych protein (np. białka serwatkowe: WPC, WPH, WPI, kazeinowe, białka jaja). Podsumowanie Odżywki typu gainer należą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3184 Data: 2021-04-16 16:58:41
  • Jak często brać białko?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] grupami. Otyłe kobiety na czczo utleniały o wiele więcej kwasów tłuszczowych. Z kolei przy żywieniu pozajelitowym u noworodków: podawanie białka + glukozy = większy obrót białkowy, większy rozpad protein oraz większe tempo utleniania aminokwasów w porównaniu do podawania tego samego białka razem z glukozą i tłuszczami, z kolei tempo syntezy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6287 Data: 2018-07-07 08:33:56
  • Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1701 Data: 2023-06-13 20:51:40
  • Izolat białka serwatkowego jest produktem, który ma na celu zwiększenie ilości spożywanego białka w diecie. Uznawany jest za suplement diety, gdyż wzbogaca dietę właśnie w białko ułatwiające odchudzanie i budowanie czystej masy mięśniowej. Dzięki jego naturalnemu pochodzeniu może być traktowany jako mleczny produkt spożywczy. Serwatka Mleko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1648 Data: 2022-01-31 20:29:33
  • Redukcja zazwyczaj zwiększa zapotrzebowanie na produkty zawierające białko. Wiąże się to z tym, że białko działa antykatabolicznie, zabezpieczając nie tylko tkankę mięśniową, pod względem ilości aminokwasów potrzebnych do utrzymania bilansu azotowego na dodatnim poziomie, ale i zabezpiecza tkankę mięśniową pod kątem energetycznym, pomimo tego, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 37153 Data: 2017-11-14 01:30:56
  • Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3106 Data: 2021-04-10 14:23:31
  • [...] Białko pochodzące z grochu To drugi rodzaj białka przeznaczonego dla wegan, które omawiam, w tym artykule. Będzie ono miało jednak bardziej uniwersalne zastosowanie niż białko sojowe, gdyż dynamiką uwalniania aminokwasów, będzie zbliżone, bardziej do białka jajek. Będzie zatem białkiem, bardziej uniwersalnym i jako takie sprawdzi się również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1386 Data: 2021-05-21 13:28:17
  • [...] rozdrabnianiu żywności. Może się to przekładać na powstawanie wzdęć i gazów. Bąki są bardziej niewygodne niż niebezpieczne. Jeśli odczuwasz dyskomfort po spożyciu odżywki białkowej, rozważ zmianę białka serwatkowego (WPC) na izolat (WPI) lub na białko pozbawione laktozy. Wybierz białko, przyjazne dla Twoich jelit. Przyjrzyj się innym produktom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17064 Data: 2020-05-15 07:49:40